Haagse tandarts brengt tandpasta naar vluchtelingen

 

17-09-2015

DEN HAAG – Zelf als vijfjarige uit Afghanistan naar Nederland gevlucht, kon de Haagse tandarts Jamshed Tairie niet langer stil zitten en de huidige vluchtelingencrisis negeren. Met een busje vol tandenborstels, tandpasta en andere benodigdheden reed hij naar Boedapest. Een vol etmaal deelde hij spullen uit en bood de vluchtelingen een luisterend oor.

Haagse tandarts brengt tandpasta naar vluchtelingen De jonge tandarts van Afghaanse afkomst hoorde van zijn accountant dat er onder vluchtelingen een grote behoefte was aan tandenborstels en tandpasta. Tairie kwam direct in actie, vertelt hij aan het Algemeen Dagblad. “Ik besloot goederen, waaronder mondverzorgingsproducten, te verzamelen en een busje te huren. Ik wilde alles zelf brengen.” Een oproep onder zijn 2500 patiënten wierp zijn vruchten af: in korte tijd had Tairie een bus vol tandenborstels, voedsel en dekens, plus ruim 3500 euro aan contant geld verzameld.

Eigenlijk wilde de Haagse tandarts naar Calais, maar toen hij vernam dat daar inmiddels voldoende hulpgoederen waren, werd de bestemming gewijzigd naar de Oostenrijks-Hongaarse grens. Zaterdagnacht ging Tairie met twee vrienden rijden, om zes uur ’s avonds stond hij aan de grens. Daar, en ook even verderop in de Hongaarse hoofdstad, zijn de drie vierentwintig uur in touw geweest om de spullen te verdelen en vervolgens direct de twintig uur durende rit naar huis te maken. “Het was zo druk, ik had zelf niet eens de tijd om mijn tanden te poetsen.”

Tairie ontmoette veel dankbaarheid in Hongarije. “De mensen waren erg blij met alle spullen die we te geven hadden. De allerarmsten hebben we geld toegestopt, zodat ze een treinticket konden kopen. Ik heb mensen zien huilen van ontroering.” Tairie vertelt dat niet alleen zijn spullen in dankbaarheid werden ontvangen, maar dat de vluchtelingen ook blij waren aan de tandarts hun verhalen te kunnen vertellen. Die waren vaak schrijnend. “Over martelingen, berovingen en de terreur van IS. Dan besef je weer hoe goed wij het hier hebben.”

Ook zijn eigen vluchtverhaal deelde Tairie met de vluchtelingen. “Ik weet hoe het is om alles achter te laten en niets meer te hebben. Ik heb in Boedapest kunnen vertellen dat ik hun gevoelens deel. En hen gezegd iets van hun leven te maken: wij zijn destijds met open armen ontvangen. Het is dan je plicht iets terug te doen voor de maatschappij.”

Mondzorg heeft de tandarts daar niet kunnen verlenen, ondanks dat het gebit van veel vluchtelingen in slechte staat is. “De bus zat te vol met hulpgoederen om ook nog mijn tandartsspullen te kunnen meenemen. Ik kon niet veel anders dan pijnstillers geven en adviseren zo snel mogelijk een tandarts te bezoeken.”
(bron: AD)

 

Lees ook:

 

 

OPENINGSTIJDEN

Maandag:    
Dinsdag:      
Woensdag:  
Donderdag:  
Vrijdag:        

08:00 - 12:30 / 13:00 - 17:00
08:00 - 12:30 / 13:00 - 17:00
08:00 - 12:30 / 13:00 - 17:00
08:00 - 12:30 / 13:00 - 17:00
08:00 - 13:00

CONTACT

Mondzorgpraktijk Ter Meulen
Prof. Dondersstraat 69
5017 HJ Tilburg
T: 013 - 543 65 54
F: 013 - 543 65 54
E: info@tandartspraktijktermeulen.nl

SPOEDGEVALLEN

Buiten de reguliere openingstijden kunt u voor spoedgevallen contact opnemen met de spoedgevallendienst:

0900 - 999 09 09

Privacyverklaring

Afspraak maken? Telefoonnummer tandartspraktijk Ter Meulen 013 – 543 65 54

Wilt u zich inschrijven
als nieuwe patiënt bij
Tandartspraktijk Ter Meulen?

Aanmelden bij Tandartspraktijk Ter Meulen
 

Mondzorgpraktijk Ter Meulen is lid van:
Nvvp NVve Krt Knmt
 

Tandheelkundige specialisaties

Bij Tandartspraktijk Ter Meulen kunt u terecht voor al uw reguliere tandheelkundige
behandelingen en de volgende specialisaties:
MCS gecertificeerd

 

Afspraak maken bij Tandartspraktijk Ter Meulen

Beoordeling door klanten : 8.6/10 - 210 beoordelingen

Tandartspraktijk Ter Meulen Tilburg
Tandartspraktijk Ter MeulenTandartspraktijk Ter MeulenTandartspraktijk Ter MeulenTandartspraktijk Ter Meulen
Schrijf u in